Over

De Miniatuur Bull Terrier

Miniatuur Bull Terriers zijn vriendelijke, spontane en vrolijke honden.

Met name in hun jeugd kunnen ze mede door hun onstuimigheid en enthousiasme letterlijk wel eens een potje breken. Ze zijn moedig en lichamelijk erg hard voor zichzelf. Ze zijn heel erg aanhankelijk voor hun gezin, maar kunnen ook eigenzinnig tot zelfs koppig zijn.

Miniatuur Bull Terriers kunnen het in de regel voortreffelijk met kinderen vinden. Ze zijn zeer tolerant en kunnen tegen een stootje. Voor de allerkleinsten zijn ze wellicht wat te onstuimig.

Eenmaal goed gesocialiseerd met katten en andere huisdieren geven deze combinaties weinig of geen problemen. Sommige Miniatuur Bull Terriers zijn wat strijdvaardig in de omgang met andere honden, afhankelijk van de aard en de manier waarop de hond gesocialiseerd en opgevoed is.

Een Miniatuur Bull Terrier laat zijn stem horen als er visite komt, maar laat het daar wel bij. Het ras is van nature vriendelijk tegen mens en kind. Mocht de nood echt aan de man zijn, dan staat deze hond zijn gezin bij. Wanneer ze op de goede manier worden opgevoed, zijn Miniatuur Bull Terriers uitstekende makkers. Als Miniatuur Bull Terriers aan zich zelf worden overgelaten, worden ze zeer koppig en destructief.

Met de opvoeding moet bij deze honden al op zeer jonge leeftijd gestart worden. Eenmaal volwassen zijn ze te sterk en onbesuisd geworden om zich door een gemiddelde eigenaar te kunnen laten corrigeren. Met name het trekken aan de lijn is een aandachtspunt. De Miniatuur Bull Terrier is intelligent en kan redelijk snel leren, maar is ook koppig en eigenwijs.

De opvoeder moet daarom veel geduld hebben, consequent blijven, maar zeer zeker ook begrip kunnen tonen en liefdevol zijn. Een afwisselende training voorkomt dat de hond zijn interesse verliest en het voor gezien houdt. Een goede gehoorzaamheidscursus wordt aanbevolen.

Rasstandaard

Krachtig gebouwd, gespierd, goed in balans en actief met de levendige, vastberaden, intelligente uitdrukking

Geschiedenis

James Hinks uit Birmingham creëerde rond 1850 door kruisingen van verschillende Bulldoggen, Terriërs en wellicht nog andere rassen de Bull Terrier.

Gezondheid

De rasverenigingen; Miniatuur Bull Terrier Vriendenkring en Nederlandse Miniatuur Bull Terrier Club zijn bezig met de gezondheid van de Miniatuur Bull Terrier.